23 Haziran 2010 Çarşamba

Akeramik Neolitik Dönem (M.Ö. 12.000 - M.Ö. 6.500)


Neolitik dönemin ilk kısımlarında seramik henüz bulunmamış olup, insanların yavaş yavaş toplu bir yaşama geçişlerinin gerçekleştiği dönemdir. Güneydoğu Toros'larda bulunan Çayönü Köyü, Anadolu'da saptanmış en eski köy olup bu dönemde kurulmuştur.Bu dönemde kurulan evler genelde dörtgen planlı olup içerisinde yatak odası ve kiler mevcuttu.Bu dörtgen evler dışında yuvarlak yapıda tasarlanmış evler de mevcuttur.Bu evler ahşaptan bir desteğe sahip oluğ taştan yapılmışlardır.

Bunun dışında ilk büyük yapı olarak lanse edilen Göbeklitepe'deki tapınak da bu döneme aittir.Bu tapınak aynı zamanda Anadolu'da bulunan ilk tapınak olma özelliğine sahiptir.

Bu dönemde ölüler hoker biçiminde evlerin altına gömülmüştür.Yapılan aletlerin süs eşyası olarak kullanılması ve ticarette takas olarak kullanılması ilk olarak bu dönemde başlamıştır.Obsidyen bu dönemde de sık kullanılan bir madde olup ticarette ve av eşyalarının yapımında kullanılmıştır.

Avcılık ve toplayıcılık ynaında bu dönemde tarım ve hayvancılık oldukça gelişmiştir, günümüz tahılları bu dönemlerde elde edilmeye başlanmış ve evlerin kiler bölümlerinde depolanmışlardır.Hayvancılıktaki gelişmeler sayesinde artık ihtiyaç halinde gerekli olduğu durumda avcılığa gerek kalmadan evcilleştirdikleri hayvanlardan yaralanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder