25 Haziran 2010 Cuma

Göbeklitepe Höyüğü



Göbeklitepe Höyüğü, Şanlıurfa (Urfa\Edessa), Örencik Köyü'nde bulunan ve Anadolu'da bulunan en eski tapınak olmakla berbaer muhtemelen dünyanın da en eski tapınağıdır..

Akeramik Neoliitk döneme tarihlenmiş bu tapınak bir kutsal ziyaret yeri görünümüne sahiptir.Bu bölgede en dikkat çekici yapılar yükseklikler 3 metreyi "T" biçimli dikilitaşlardır.İnsanı simgelediğine inanılan bu taşlar ana tanrıça inancından önce bir ataerkil toplumun yaşadığını düşündürmektedir.Bunlar içerisinde geç döneme ait olduğu sanılan aslan kabartmalı ve kilim kabartmalı dikilitaşlar mevcuttur.20nin üzerinde yuvarlak yapı olduğu tahmin edilen bu mevkide henüz bu yuvarlak yapılardan 6 tanesi günışığına çıkarılmıştır.Buradaki alanın alt kısmında terazzo denilen bir beton zemin bulunmaktadır.Bunun dışında bulunan dikdörtgen yapılar, yuvarlak olan yapılardan daha sonrasına tarihlenmektedir.Bu 16 taş üzerinde bulunan hayvan desenlerinin bazıları saldırgan bir biçimde resmedilmiş, buraya gelen yabancılara saldıracakmış gibi bir görüntüye sahiptirler.

Varlığı ilk kez 1963 yılında, Mahmut Kılıç tarafından farkedilen Göbeklitepe, 1995 yılında ilk kez Alman arkeolog Doç. Dr. Klaus Schmidt bölgede yapılan arkeolojik kazılar periyodik zamanlarla halen devam etmektedir.

1 yorum: