24 Haziran 2010 Perşembe

Seramikli Neolitik Dönem (M.Ö. 7.000 - M.Ö. 3.000)


Bu dönemin oluşumu esnasında, Seramiksiz Neolitik Çağ'da oluşan köyler düzensiz bir biçimden oluşuyordu.Bu dönemle beraber köyler bir avlu etrafında toplanmaya başlamış ve yerleşik hayatın temelleri günümüzdeki halini almaya devam etmiştir.

Geç dönemde hoker biçiminde evin altına gömülen mezarlar artık evin dışında bulunmaya başlamış olup, bu mezarların içerisinde pek çok şahsi eşyaya rastlanmıştır, bu onlarda ölüm sonrası yaşam inancının varolduğunu göstermektedir.

Beraber yaşayan halka zamanla doğada bol miktarda bulunan kili keşfetmiş ve bu kile birtakım şekiller verip pişirerek günümüzdeki çömlekçiliği uygulayan köylere rastlayabilmekteyiz.

Bu döneme ilişkin kilden yapılmış pek çoktanrıça heykelleri bulunmuştur.Bu geniş kalçalı, iri göğüslü tanrıça heykelleri doğurganlığı temsil edip dini bir inancın varlığını pekiştirmektedir.Ayrıca bu dönemde kilden yapılmış birtakım mühürlere rastlanmıştır, bu mühürler kırılarak açılabilmesi dolayısıyla insanlarda bir mülkiyet döneminin oluştuğunu gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder