23 Haziran 2010 Çarşamba

Paleolitik Dönem (M.Ö. 1.800.000 - M.Ö. 10.000)


Paleolitik Dönem, Palaios(eski) ve Lithos(taş) kelimelerinden oluşmaktadır. Türkiye'de yontma taş devri olarak geçen bu periyod,kendi içerisinde alt paleolitik(M.Ö. 1.800.000 - M.Ö. 100.000), orta paleolitik (M.Ö. 100.000 - M.Ö. 40.000) ve üst paleolitik (M.Ö. 40.000 - M.Ö. 10.000) olarak oluşmaktadır.

Paleolitik dönemin karakteristik özelliklerine değinmek gerekirse, buzulların olduğu dönemdir, sırasıyla Günz, Mindel, Riss, Würm olarak sıralanan bu dönemlerde insanoğlu mağaralarda yaşayabilmiş ve bu sebepten dolayı Afrika dışarısına çıkamamışlardır.İlk taş aletlerin yapılmaya başlanıp kullanıldığı dönemdir.Alt paleolitik dönemde Homo Erectus, orta paleolitik dönemde Homo Neanderthal ve üst paleolitik dönemde de Homo Sapiens'in oluştuğunu söylemek mümkündür.

Bu dönemin insanları geçim kaynağı olarak avcılıkve toplayıcılık ve doğada bulunan bitkiler ve meyvelerle sağlanmıştır.Avcılık ise ilk dönem taştan yapılan aletler aracılığıyla sağlanmıştır.

Bunun dışında mağaralara yapılan pek çok av ile ilgili resimler mevcuttur.Sanatsal yönü olan bir av kültürüne sahip olmaları insanoğlunun bu dönemin sonlarına zihinsel yönde yaşadığı gelişimi en güzel şekilde anlatmaktadır.Bu döneme ait mağara resimlerine Avrupa'da Pirene Dağları'nda rastlanabilir.Anadolu'da ise Palanlı (Adıyaman) ve Camuşlu(Kars) Mağaraları'nda rastlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder