25 Haziran 2010 Cuma

Antalya Karain Mağarası


Karain Mağarası, Antalya'nın 30 km. kuzeybatısındaki Yağca köyü içerisinde bulunan bu mağara, Türkiye'nin en büyük mağaralarından birisidir.

Karain Mağarası, üst üste 8 adet büyük boşluktan oluşmaktadır.Dar bir girişe sahip olması dolayısıyla insanoğlunun vahşi hayvanlardan korunmasına yardımcı olmuş ve bu sayede ilk dönemin hemen her evresinde güvenli bir mağara olarak kullanılmıştır.Paleolitik Çağı'nın ilk dönemlerinden itibaren Doğu Roma uygarlığı'na kadar dönem dönem yerleşim olmuştur.Burada ilk dönemden Doğu Roma Uygarlığı'na kadar 8 adet tabaka bulunmakta olup Homo Neandertalensis, Homo Sapiens Sapiens türüne dair kalıntılar ve pek çok yabani hayvana dair kemik bulunmuştur.Burada bulunan bu pek çok yabani hayvan kemikleri ve av aletleri burada yoğun bir avcılık ve toplayıcılık dönemi yaşandığını göstermektedir.Mesolitik Çağ'a dair de pek çok kalıntı bulunan Karain Mağarası,Neolitik Çağ'a geçişte önemli bir merkez olarak görülmektedir.

Karain Mağarası'nda ilk kazılar 1946 - 1973 yılları Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Prehistoriya Profesörü İ. Kılıç KÖKTEN önderliğinde yapılmıştır.Günümze kadar devam eden çalışmalar, 1985 yılından beri Prfo. Dr. Işın Yalçınkaya tarafından yapılmakta olan mağara günümüzde turizme açık bir şekilde faaliyet göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder