29 Haziran 2010 Salı

Antik Truva Kenti


KAZILAR

Truva antik kentinde yapılan ilk kazılar 1871 - 1874 yılları arasından amatör bir arkeolog olan Heinrich Schielmann ve William Dörpfeld aracılığı ile yapılmıştır. Bu kazılar ile ilgili buluntular Homeros'un Iliadası ve Odysseia eserlerinden oldukça uzak buluntulardır. Bundan sonra gerçekleşen ilk kazı William Dörpfeld taradından 1893 - 1894 yılları arasında yapılmış olup dönemin bilinen özelliklerine yine uzak buluntular ortaya çıkmıştır.

Truva'ya ait ilk somut buluntu 1987 yılında yapılan kazılarda Truva'nın önemli bir limanına rastlanmıştır. Aynı zamanda Akilis'in anıt mezar tepesi de bulunmuştur.

Bu tarihten sonra 1988 yılında başlayan ve Manfred O. Korfmann önderliğinde başlayan kazılarda günümüze ait pek çok eser günyüzüne çıkarılmıştır. Bunlar arasında hellenistik dönem, roma dönemine ait pek çok buluntuya rastlanmıştır. Şimdiye kadar bulunan buluntular şehrin merkezi bölümüne ait olup, yerleşim alanlarının olduğu bölgelerde yoğun bir kazı çalışması yapılmamıştır. 1998 yılında UNESCO korumasına giren Truva'daki kazılar, Truva Dostları Derneği çatısı altında halen devam etmektedir.

YAPI KATLARI

Truva Kenti'nde İlk Tunç Çağı'ndan başlayarak Bizans Dönemi'ne kadar uzanan on yapı katı bulunmaktadır. Bu yapı katlarından ilki 14 tabakaua sahip olan 1. ve 2. ve 3. Truva, İlk Tunç Çağı'na aittir. 4. Truva İlk Tunç Çağı'ndan Orta Tunç Çağı'na geçen dönemi yansıtırken, günümüzdeki Homeros'un öykülerine konu olan Truva 6. ve 7. dönem olup, Truva'nın bir ticaret kenti olarak en görkemli dönemlerini yaşadığı zamanlardır. Bu evreden sonra 8. Truva'da Truva Hellenistik Dönem özellikleri taşımış olup, 9. evrede Roma Dönemi özelliklerini taşımış ve son olarak 10. dönemde de Bizans dönemine aittir.

TRUVA ATI

Homeros'un destanındaki Truva Atı'nın bugüne kadar bulunamamış olması, atın günümüze kadar yanmış olduğu veya bu atın gerçekte hiç var olmadığına dair düşünceler doğurmaktadır. Avrupalılar için çok büyük önemi olan bu destana ithafen, 25 Nisan 1915 yılında Ertuğrul Koy'una yapılan saldırıda, River Clyde isimli kömür gemisi ile dikkat çekmeden Ertuğrul Koy'una kadar gelinmiştir. Bu yöntem daha önce Truva Atı ile de yapılmış olduğundan bu gemiye modern truva atı adı verilmitir. Kente girildiğinde görülen truva atı 1975 yılında türk sanatkarı İzzet Senemoğlu tarafından yapılmıştır.

YAPILAR

Truva Antik Kenti'ndeki günümüze kadar bulunan yapılar Athena Tapınağı, Odeon (küçük tiyatro), Bolueuterion (Halk meclisi(SPQR), sunak, Propylaon ve türbündür.

Bunun dışında dönemde yiyecekleri toprağa gömmekte kullanılan ve bu sayede bir nevi buzdolabı işlevi gören Pitoslar, İlk Tunç Çağı'na ait, Hellenistik dönem'de çok büyük önem kazanacak olan megaron tipi evler burada bulunan diğer önemli buluntulardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder