26 Haziran 2010 Cumartesi

Çatalhöyük



Neolitik Çağ Dönemi'nin en önemli yerleşmelerinden birisi Konya Ovası, Çumra'da bulunan Çatalhöyük'tür.Ortalama M.Ö. 7500 ile 5700 yılları arasında tarihlenen Çatalhöyük, Neolitik Dönem içerisinde oluşmuş olup bugüne kadar Anadolu'da ve Orta Doğu'da bulunmuş en büyük ve en iyi korunmuş antik yerleşim bölgesidir.

Kasaba içerisinde ortalama 5.000 - 6.000 kişininin yaşadığı tahmin edilmekte olup,binden fazla konut mevcuttur.Höyükte kesintisiz bir şekilde 14 tabaka mevcuttur.Yoğun olarak Erken Neolitik Dönem'de konuşlanan bu kasaba, doğu ve batı olmak üzere ikiye ayırlmaktadır. Kent genel olarak tek katlı, düz ve kare şeklinde evler bulunup, evlerin girişleri çatıdandır.Bu evler birbirlerine birleşik bir biçimde ve aralarında boşluk olmayacak şekilde yapılmış, bu sayede günümüzdeki bir kale suru türünde ilkel bir savunma sistemi kurulmuştur. Bu evlerin aralarında günümüzdeki mahallelerine benzetilebilecek geniş avlulara yer verilmiş, burası köy halkının toplandığı yerler olmuştur. Kasabada ortalama 50 adet şapel tarzı tapınak bulunmuştur. Bu şapellerin duvarlarında ayinsel resimler ve kabartmalar bulunmaktadır. Ayrıca bu dönemde bulunan ana tanrıça heykelcikleri, dini törenlerinde bereket sembolü olarak ana tanrıçaya inandıklarını göstermektedir.

İlk olarak 1958 yılında keşfedilen bu bölge, James Mellaart'ın 1961 - 1965 yılları arasında yaptığı kazılarla bütün dünyanın dikkatini çekmiş, Mellaart'ın bazı buluntuları kaçırması üzerine ülkemizden gönderilmiştir. Bu skandaldan sonra 1993 yılında Campbridge Üniversitesi'nden Ian Hodder önderliğinde yeniden başlamış olan kazılar halen devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder